Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Plum Jam by Marieta Iosifidou

 

Plum Jam

 recipe by Marieta Iosifidou


A jam very easy, Delicious and Un-sweetened

Materials:

·         1 kg Ripe Plums

·         200 grams Sugar (1 water glass of white sugar)

·         1 soup-spoon of lemon juice

Cooking  the jam:

  •  Wash the plums well
  •  cut them in half and remove the seeds.
  • Put the plums in a large pot.
  • Add the sugar and lemon and mix well.
  • Put the pot in the fridge and leave for 8-10 hours to release their liquid. 

  • Place the pot on medium heat, without a lid, and let the jam boil, stirring with a wooden spoon to prevent the jam from sticking
 

  • When the most of the liquid is gone, take it off the heat, and with the stick-blender, turn the jam twice to unify it.

  • Put it back on the fire and let it boil for another 5 minutes.
  • We have sterilized the jars, and we take with the kettle or the spoon and fill the jars.
  •  

  •  
  •  Close with the lid and let them cool as we turn them upside down. 

 The Plum jam is ready. Bon Appetite

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Μαρμελάδα με ΄Ασπρα Δαμάσκηνα της Μαριέτας Ιωσηφίδου

 

 Μαρμελάδα με Άσπρα Δαμάσκηνα 

της Μαριέτας Ιωσηφίδου

Μια μαρμελάδα πολύ εύκολη, νόστιμη και όχι πολύ γλυκιά.

Δαμασκινούδια απ'το χωράφι τση Νίκης και τ'Αντώνη

Υλικά: 

  • Δαμάσκηνα 1 κιλό 
  • 200γραμμάρια Ζάχαρη-1 ποτήρι νερού ζαχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

 Μαγειρεύουμε την μαρμελάδα:

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα

τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μία μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. 

Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο και αφήνουμε για 8-10 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. 

 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά, χωρίς καπάκι  και αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει η μαρμελάδα. 

Όταν δούμε ότι έχουν φύγει τα πολλά υγρά, κατεβάζουμε από την φωτιά, και με το ραβδο-μπλέντερ  γυρίζουμε μία, δύο φορές την μαρμελάδα να ενοποιηθεί. 

Βάζουμε πάλι επάνω στην φωτιά και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά να βράσει. 

 

Έχουμε αποστειρωμένα τα βάζα, και παίρνουμε με το μπρίκι ή με την κουτάλα και γεμίζουμε τα βάζα. Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσουν καθώς τα γυρίζουμε ανάποδα.

Καλοξόδευτη η μαρμελάδα Δαμάσκηνο.

Τραχανάς Γλυκός της Μαριέτας Ιωσηφίδου

 Παραδοσιακός Γλυκός Τραχανάς 

της Μαριέτας Ιωσηφίδου 

 

 Ο Τραχανάς (γλυκός, ξινός, νηστίσιμος, με λαχανικά) είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό ζυμαρικό που γίνεται σούπα . Από μόνη της η λέξη "Τραχανάς",  είναι συνυφασμένη με τα παιδικά χρόνια, την γιαγιά και τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. 

 

Η παρασκευή του τραχανά, παραδοσιακά ανήκε και ανήκει στις γιαγιάδες που είχαν τον χρόνο και την υπομονή για να τον κανακέψουν και μετά να μοιράσουν αυτή τη λιχουδιά σε εγγόνια κατά κανόνα και παιδιά. Άντε να κρατήσουν και για εκείνες κομμάτι τραχανούδι για τον γεράκο τους, να ξεχειμωνιάζουν. Με αυτόν τον παραδοσιακό τραχανά, μεγάλωσαν γενιές και γενιές. 

Στην οικογένειά μας, η γιαγιά Αναστασία έφτιαχνε τον τραχανά και είχε βοηθούς την κόρη της,την Ποπίτσα(την μάνα μου) και την αφεντιά μου (την εγγονή της). ΄Ετσι πέρασε-μεταβιβάστηκε η τραχανό-κουλτούρα από γενιά σε γενεά. 

Σήμερα θα μοιραστούμε τον τρόπο παρασκευής του γλυκού τραχανά σύμφωνα με την συνταγή της γιαγιάς Στασίας με Μικρασιατική Ρίζα από την Αφθόνη στο Μαρμαρονήσι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 4 αυγά 
  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κιλό αλεύρι σιταρένιο σκληρό
  • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι 

Παρασκευή του τραχανά: 

Λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να υγροποιηθεί (όχι να βράσει) 

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί καλά, (κοντά στον βρασμό, όχι να βράσει)

Ενώνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη (το σιμιγδάλι ψιλό, το σιμιγδάλι χοντρό, το αλεύρι και το αλάτι)

Σε μεγάλη λεκάνη , βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για να ενωθούν, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ενώνουμε καλά με τα αυγά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και ενώνουμε με το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Κατεβάζουμε το γάλα από την φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε λίγο λίγο, το μείγμα (αυγά, γιαούρτι, βούτυρο) . Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν . 

Βάζουμε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά (χαμηλή φωτιά ) για να ενωθούν τα υλικά και να δέσει το υγρό (παστεριώνουμε τα αυγά). Δεν θα πήξει το μείγμα μας. Αλλά θα ζεσταθεί καλά χωρίς να κόψει, γι αυτό . Ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά.

 Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά το ζεστό μείγμα να κρυώσει κάπως και προσθέτουμε λίγο λίγο το (σιμιγδάλι- αλεύρι). Ανακατεύουμε καλά στην αρχή με τον αυγοδάρτη και μετά με μία ξύλινη κουτάλα. Εδώ ειναι δύσκολο γιατί σφίγγει η ζύμη. Αφήνουμε και την ξύλινη κουτάλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί και άλλο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. 

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. 

 

Απλώνουμε σε ένα μεγάλο τραπέζι ή σε κρεβάτι ένα σεντόνι ή τραπεζομάντιλο και το αλευρώνουμε . Μετά κόβουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια σαν καρύδια και τα απλώνουμε σε όλο τραπεζομάντιλο. Σκεπάζουμε με τούλι για να μην πάνε έντομα και κάθε 5 ώρες γυρίζουμε τα πιτάκια, ώστε να στεγνώσουν τα υγρά αλλά να μην ειναι και εντελώς ξερά γιατί δεν μπορέσουμε να τα τρίψουμε στο κόσκινο. Η διαδικασία του στεγνώματος κρατάει  2 μέρες τώρα που είναι Αύγουστος και έχει πολύ ζεστό καιρό. 

 

Στο επόμενο βήμα, παίρνουμε το κόσκινο του τραχανά και τρίβουμε τα πιτάκια . Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε και στον πολυκόφτη multi (προσοχή μην γίνει αλεύρι με το πολυκόφτη). 


Τον τριμμένο τραχανά τον αφήνουμε πάλι επάνω στο τραπεζομάντιλο για 3 μέρες ανακατεύοντας τον κατά διαστήματα για να στεγνώσει καλά.

 Στην συνέχεια,  βάζουμε τον τραχανά μέσα σε ένα ταψί και τον φουρνίζουμε στους 50 βαθμούς για 1 ώρα . Ανακατεύουμε 1-2 φορές τον τραχανά καθώς τον φουρνίζουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Έχουμε πάνινες βαμβακερές σακούλες και βάζουμε-αποθηκεύουμε εκεί τον τραχανά.

 


 

 Καλοξόδευτος - Καλό Χειμώνα




Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

"First Hug" shawl, by Marieta Iosifidou

"First Hug" shawl, by Marieta Iosifidou

 

Today I will presente, my lovely pattern, "First Hug". This is my first knitting pattern. Lace First Hug Shawl

I wrote it, on Octomber 2014.  tested from 15 testers in Ravelry

Worked top down and the stitch patterns, knit alternate.

 

 Edges knitted with wavy lace pattern.

I used a very soft and wooly yarn.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hope you like it. 

 





Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Xanthi, crochet shawlette handmade by Marieta Iosifidou

 

                  'Xanthi' shawlette 

handmade by Marieta Iosifidou

Created as Following the instructions on '🌾 wild wheat 🌾' pattern by Johanna Lindahl - Mijo Crochet. 

Used two skeins of cotton batik yarn - (100gr /250metr) per skein. 





Thank you 💕 Mijo Crochet for your super pattern and Plexixanthi/plexixanthi.gr for your help to choose the fix cotton yarn. 

Lovely and beautiful result, the best for summer nights by the sea or under the forest trees 🌃. 


Thank you 💕 Mijo Crochet, thank you Plexixanthi. 

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Frida Kahlo , Δημιουργία Τσάντας από την Μαριέτα Ιωσηφίδου

 Frida Kahlo , Δημιουργία Τσάντας  

από την Μαριέτα Ιωσηφίδου

Αγαπημένο μου θέμα ήταν πάντοτε η Frida Kahlo Φρίντα Κάλο. Με κάθε ευκαιρία και έμπνευση από την Φρίντα, δημιουργούσα κάτι που να μου την θυμίζει όπως καρφίτσες πλεκτές, με χάντρες ή τσόχα που τις χρησιμοποιώ στα ρούχα και τις τσάντες μου.

Τώρα μου δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσω και μια τσάντα Φρίντα.

 Η ευκαιρία ήταν το σεμινάριο τσάντας από το  Καλλιτεχνικό (και Φιλόξενο) Εργαστήριο Δημιουργίας  Narture της Maria Mixaloudi

Μεγάλη η χαρά και βήμα βήμα φτιάξαμε την τσάντα με τις οδηγίες και την καθοδήγηση της Μαρίας.
Επέλεξα το ύφασμα για την δική μου τσάντα να ειναι λινάτσα.  

Φρίντα Κάλο, με μεράκι,  για να πει Χρόνια Πολλά στην  λατρεμένο μου  κορίτσι την Ευτυχούλα μας.