Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Emerald Backpack , της Μαριέτας Ιωσηφίδου

  Emerald Backpack,της Μαριέτας Ιωσηφίδου

Μια νέα δημιουργία , ολοκληρώθηκε για ένα νέο κορίτσι 👧που θα το χαρεί.

Χρησιμοποιήθηκε η πλέξη Κανέστρο σε κυκλική πλέξη, μονός αριθμός πόντων. 

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε :

Νήμα για τσάντες μακραμέ μεσαίου μεγέθους DK  - συνολικά 350γραμμάρια (5 κουβάρια των 50γραμμαρίων - 70 μέτρα κάθε κουβάρι) 

Βελονάκια :

  • ν.5mm  για το σώμα της τσάντας 
  • ν.3,5mm για να δημιουργηθούν οι θηλιές στην βάση της τσάντας ώστε να πλεχτεί η βάση.

Ένα σύνολο από τα δερμάτινα αξεσουάρ που χρειάζονται:  (δερμάτινη βάση,καπάκι,λουριά για σφίξιμο,λουριά για την πλάτη, ) πωλούνται συνολικά όλα μαζί σε πακέτο. 

  • Φόδρα για να επενδύσουμε εσωτερικά την τσάντα
  • Κλωστή για ράψιμο της φόδρας , 
  • ψαλίδι, μεζούρα
  • βελόνες ραψίματος για την φόδρα   
  • βελόνες ραψίματος για το νήμα πλεξίματος 
  • Μολύβι  και χαρτί 😃

Σημαντικό να γίνουν σωστά οι αυξήσεις στην βάση της τσάντας. Μπορείτε να δείτε βοηθητικά το παρακάτω βίντεο 

Η πλέξη Κανέστρο, ειναι εύκολη και σταθερή με πολύ καλή εφαρμογή. Μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο 

 Για διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες αφήστε ένα σχόλιο

Σας ευχόμαστε Χαρούμενες Δημιουργίες

"Emerald Backpack" , by Marieta Iosifidou

 "Emerald Backpack",by Marieta Iosifidou

 "Emerald Backpack" just finished for a sweet young lady 👸.

Notions: 

Canestro stitch worked in round with odd number of stitches 

(canestro st in the next helpful video)

 

 Materials:

• Yarn DK macrame polypropylenium -total 350 grams/12,35oz

• Crochet hook:

          n.5mm/US H-8  to crochet the body of the bag and

          n.3.5 /US E-4 to make the holes in the bottom of the bag

• a kit with all the leather parts for the Back Pack – 

    (sole, closing cap, tightening straps, back straps)

• lining fabric, scissors, sewing thread, sewing needles,

• Measurment – Dimensions:  25cm width x 27cm high

• Note that the increases at the bottom of the bag are very important . Used the next video-helpful

Happy Creative Time by Marieta Iosifidou

© Copyrights are Reserved by Marieta Iosifidou

Prohibited Total or partial use of the post and photos 
without the notification and written consent of the creator-author. 
Failure to comply with the above has Legal Consequences.












Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Τσουρέκια της Λαμπρής, συνταγή Μαριέτας Ιωσηφίδου

 Τσουρέκια της Λαμπρής , 

συνταγή - επιμέλεια Μαριέτα Ιωσηφίδου

  φωτογραφίες Παύλος Π. Νούνης

 Τσουρέκι Πολίτικο, Λαμπροκουλούρες ... σύμβολο της ΄Ανοιξης, του Πάσχα , της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε φορά η μυρωδιά από το ψήσιμο ανασύρει από το συρταράκι της ψυχής και του νού,   μνήμες, εικόνες και αρώματα σπιτιού, οικογένειας, ζεστασιάς. 

Η Πασχαλινή διαδικασία ξεκίναγε δύο βδομάδες πρίν... "Τα Πασχαλιάτικα", ξεσηκωμός του σπιτιού, βαψίματα, καθαριότητα... κομμάτι τραγική η κατάσταση  μιας και δεν υπήρχαν οι σημερινές ευκολίες ... και αφού πέρναγε ετούτο, έρχονταν το άλλο... 

Ο συναγωνισμός στη γειτονιά ποια θα έκαμε τα πιο πετυχημένα τσουρέκια... μιας και όλες θα τα βλέπανε διότι τότενες πηγαίναμε εμείς τα παιδιά τις λαμαρίνες με τα τσουρέκια στον φούρνο του Κουκουμέργια η στου Κασιμάτη οι απάνω γειτονιές,  για να τα ψήσουν και στο γυρισμό, οι γειτόνισσες όλο και κανένα μάτι έπαιρναν του " πώς εβγήκανε τα τσουρέκια σου Ευγενούλα φέτος; ανεβήκανε;"... αλίμονο και αν δεν είχαν ανεβεί τα τσουρέκια... 

Και το βράδυ στα 12 Ευαγγέλια - συλλογιούμασταν στο διάβασμα των Ευαγγελίων και όλη νύχτα ξενυχτούσαμε τον Χριστό και στολίζαμε τον Επιτάφιο... και ξημέρωνε η  Μεγάλη Παρασκευή, απ' εκκλησιά σ'εκκλησιά, (Αγιά Μαρίνα, Αγιά Βαρβάρα ) που ανταμώνανε οι Επιτάφιοι στην περιφορά ... ο ΄Αη Θεράπης με τον πάτερ Παναγιώτη να πρωτοστατεί και ο πάτερ Χριστόδουλος ... η γιαγιά να μας λέγει: μη τυχόν και σας διώ στο τραπέζι, σήμερις τραπέζι δεν στρώνουμε, λίγο χαλβά και ελιές στο ποδάρι θα φάτε, ο Χριστός στον Επιτάφιο κι εσείς θα κάμετε μουχαμπέτια... 

Και περιμέναμε το Χριστός Ανέστη ... μεγάλη προσμονή με την ελπίδα να έρθει η χαρά της Ανάστασης , της Ζωής και της Αναγέννησης .  

Συναισθήματα και άνθρωποι μιας άλλης εποχής που πάντα θα  συντροφεύουν εμάς που τα βιώσαμε και τα κουβαλούμε στην ψυχή  και στο νου μας .

Καλό Πάσχα, Χαρούμενη Λαμπρή ΄Οπου Γης.


Υλικά για τα Τσουρέκια μας :

Για την μαγιά:

  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό (οχι καυτό)
  • μαγιά φρέσκια για 2 κιλά αλεύρι

Για την ζύμη

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό (μπλε συσκευασία)
  • Μαγιά φρέσκια για 2 κιλά αλεύρι
  • 8 αυγά
  • 400γραμμαροα φρέσκο βούτυρο
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • Μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κάκουλε 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαστίχα 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη-τριμμένη στο μούλτι με 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού  αλάτι 
Για τον στολισμό
  • 1 αυγό χτυπημένο και ενωμένο με
  • 2 κουταλιές νερό
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
 Λαδόχαρτο για τα ταψιά
Ξεκινάει η διαδικασία της δημιουργίας του τσουρεκιού  :
 
1ο στάδιο: ενεργοποίηση της μαγιάς
  • Σε μικρή λεκάνη, διαλύουμε την μαγιά, σε 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό, 1 ποτήρι αλεύρι , το αλάτι και την ζάχαρη. 
  • Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά. 
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 10'-15'
2ο στάδιο - Ζύμωμα
Σε βαθύ μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την μισή ζάχαρη (8 αυγά +350γραμμάρια ζάχαρη) , να ενωθούν καλά και να αφρατέψουν.
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε να ζεσταθούν και να ενωθούν (το γάλα + μισή ποσότητα της ζάχαρης  + το μισό βούτυρο ) σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο -200γραμμάρια - να ζεσταθεί και να λιώσει (να μην κάψει), το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Στην λεκάνη που θα ζυμώσουμε, κοσκινίζουμε από το αλεύρι, το 1,5 κιλό,
    προσθέτουμε το μείγμα  αυγά+ζάχαρη, ανακατεύουμε, 
     
    προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα+ζάχαρη+βούτυρο ανακατεύουμε,
    προσθέτουμε την μαγιά που έχει ήδη ενεργοποιηθεί,
    προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, 
  • δουλεύουμε όλα κυκλικά με μια κουτάλα ξύλινη . 
    προσθέτουμε λίγο από το  λιωμένο βούτυρο  και ανακατεύουμε κυκλικά



    τώρα αφήνουμε την κουτάλα και με κυκλικές και απαλές κινήσεις προσθέτουμε το υπόλοιπό αλεύρι (1/2 κιλό)  λίγο λίγο  και το βούτυρο εναλλάξ ως να το πιει όλο το βούτυρο και το αλεύρι. 
    έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη .
  • Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή μεμβράνη , με μια κουβέρτα για να ζεσταθεί και να μην χάσει θερμοκρασία και αφήνουμε να φουσκώσει για 2- 3 ώρες. 
    3ο στάδιο - Πλάθουμε τα τσουρέκια - Ψήνουμε
    • Ανάβουμε τον φούρνο να ζεσταθεί καλά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
    Τοποθετούμε στα ταψιά μας λαδόχαρτο

    Αυγά χτυπημένα με 1 κουταλιά νερό για να αλείψουμε τα τσουρέκια
    Κόκκινα αυγά για να βάλουμε στα τσουρέκια στολισμό
    Σουσάμι και αμύγδαλο φιλέ για να βάλουμε επάνω από το αυγό
    ***************************
    Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια των 150-170γραμμαρίων, πλάθουμε κορδόνια και  πλέκουμε πλεξίδες - μακριές ή κυκλικές




    • τοποθετούμε σε ταψί
    • βάζουμε αυγό κόκκινο αν θέλουμε.

     
    Αλείφουμε με το μείγμα από αυγό+νερό 

    Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με  σουσάμι και φιλέ αμύγδαλο
    • Βάζουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο 170-180 βαθμούς  περίπου για 35 λεπτά να τα δούμε να ροδίσουν 

    Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα τσουρέκια  σε σχάρα να κρυώσουν.
                          ΚΑΛΟ   ΠΑΣΧΑ  -   ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ  ΛΑΜΠΡΗ