Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ντολαμαδάκια με Αμπελόφυλλα Φούρνου

 Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα Φούρνου

 της Μαριέτας Ιωσηφίδου

Στην Μεγάλη νηστεία της  Σαρακοστής, μία φορά την εβδομάδα (το λιγότερο) η κατσαρόλα του σπιτιού μας έβγαζε ντολμαδάκια νηστίσιμα (γιαλαντζί) σε διάφορες παραλλαγές (απλά, με λαχανικά μέσα στη γέμιση, με γαρίδες , με καλαμαράκια ). Ντολμαδάκια να είναι και να μοσχομυρίζει το σπίτι άνιθο και διόσμο.

Το πρωί, αφού έφευγε ο πατέρας μου για την δουλειά και ο παππούς Αντρέας για τον καφενέ του Κοκό, κατεύθανε η κυρ-΄Αννα, έψηναν καφέ στην σόμπα , μοσχοβολούσε η κουζίνα και παράλληλα "γενόντανε η σύβραση τση γέμισης" για τους ντολμάδες. Και μετά, όλες μαζί, οι κοκόνες, απ'ένα πιατάκι μπροστά τους και γεμίζανε τα ντολμαδάκια. Και η γιαγιά-Στασία, όλο παρατήρηση, ιδιαίτερα στη νύφη της, "Λιολιό, πολύ γιόμηση βάζεις και θα γενεί σα βόμβα" και δώστου να κοιτάζει με τ'ασπράδι την ΄Αννα ...

 Όμορφες ζεστές εικόνες που μας εμεγάλωσαν και μας εμαθαίνανε την ζωή, μέρα τη μέρα.

 Μία από ετούτες τις παραλλαγές για τα ντολμαδάκια, θα μαγειρέψουμε μαζί σήμερις με την συνταγή τση νενέκας Μαριέτας  απέ τα Ταταύλα. 

Αρχινούμε με τα χρειώδη:

Υλικά:

  • 1 μεγάλο βάζο με 100 αμπελόφυλλα (απέ τα καλά Σώτο)
  • 1 ½  κούπα ρύζι καρολίνα – πλυμένο και στραγγισμένο
  • 1½  κούπα ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα(καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κόκκινο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μαϊντανό
  • ½ κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη,  ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από 1 ½  λεμόνι
  • Λαδόχαρτο
  • Αλουμινόχαρτο 
  • το ταψί του φούρνου

Μαγείρεμα:

ΓΕΜΙΣΗ:

Βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά να ζεσταθεί καλά.

Βάζουμε μέσα ½ κούπα ελαιόλαδο να κάψει καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά. 

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι να αχνιστούν και να γίνουν διάφανα (5 ‘)

Προσθέτουμε τα τριμμένα μανιτάρια, την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και την μελιτζάνα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα τα υλικά για να αναμιχθούν. Μαγειρεύουμε για (5’)

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε τα υλικά να αναμιχθούν.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι .

Αφήνουμε να σιγο-μαγειρευτούν για 3-5 λεπτά .

Προσθέτουμε ½  κούπα ζεστό νερό και χυμό από ½ λεμόνι. 

Σκεπάζουμε το σκεύος μαγειρέματος, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί η γέμιση και να απορροφήσει τα υγρά. (3 λεπτά) .

Προσθέτουμε τα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό), ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν σε όλο το φαγητό, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε ακόμη 2 λεπτά να μαγειρευτεί η γέμιση.

ΤΥΛΙΓΜΑ:

Παίρνουμε το ταψί, βρέχουμε με  νερό το λαδόχαρτο και το βάζουμε στον πάτο του ταψιού. Λαδώνουμε την επιφάνεια του βρεγμένου χαρτιού . Απλώνουμε, 1 σειρά φύλλα επάνω στο βρεγμένο και λαδωμένο χαρτί.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα βάζουμε επάνω από τα φύλλα να γεμίσει όλο το ταψί. 

 Βοηθητικό Βίντεο πώς τυλίγουμε τα ντολμαδάκια!!! 

Βάζουμε λίγο αλάτι επάνω από τα ντολαμαδάκια,

Ρίχνουμε το Ελαιόλαδο που έχει περισσέψει επάνω από όλα τα ντολμαδάκια

Προσθέτουμε στο ταψί, 1 κούπα ζεστό νερό και τον

Χυμό από 1 λεμόνι

ΨΗΣΙΜΟ:

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα λαδόχαρτο βρεγμένο

Κλείνουμε-σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο καλά , τρυπάμε το αλουμινόχαρτο σε 2-3 σημεία .

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 30 λεπτά σκεπασμένο

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο.

Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου