Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

35 Days to Christmas - 35 Μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

 

Κουραμπιέδες Πολίτικοι της Θείας Πολυξένης 

"Τζάνεμ-Canim Μοσχομύρισε Χριστούγεννα"

Κουραμπιέδες  με φρέσκο βούτυρο, που μοσχοβολάει το σπίτι. Κάθε χρόνο τους φτιάχνω και γίνονται αφράτοι, νόστιμοι και ανάρπαστοι. Ολοι τους περιμένουν .

Έχω βασιστεί και ακολουθώ πιστά, με ευλαβική προσήλωση, την συνταγή  της θείας Τζένης - το Τζενάκι μας (από το "κοκόνα μου, Πολυξένη μου πλανεύτρα" που' λεγε κι o άντρας της, ο θείος Χρήστος, Θεός σχωρέστονε). 

Η Θεία Τζένη ήταν δεινή μαγείρισσα με εξειδίκευση στα γλυκά , κάτοχος μεταπτυχιακού στον μπακλαβά (όντως θεϊκός, δεν υπάρχει άλλος σε παγκόσμια κλίμακα)  και  Διδακτορικό στους κουραμπιέδες . 

Αρχίνιζε να φτιάχνει κουραμπιέδες Χριστουγεννιάτικους απέ τον Νοέμβριο και είχε δοκιμαστή (στο βούτυρο το καλό) τον θείο Χρήστο που έπαιρνε μαζί του, στη δουλειά, στο συφέρτασι κουραμπιέδες (είχε εμπορικό με μπογιές στο Beyoglou δηλαδή στο Πέραν)  και τρατάριζε τους κουραμπιέδες της Τζενούλας και στον γείτονά του, τον κ.Αhmet που πούλαγε τσι κολώνιες λεμόνι και τα parfum που έφερνε a Paris. 

Αντες, ταξίδεψα πάλε στην μεγάλη  μου αγαπημένη την Πόλη που λατρεύω και έχω τόσα να θυμούμαι κοντά της. 

Ξαναγυρίζω στους κουραμπιέδες και μιαν άλλη φορά θα σας ειπώ για την Πόλη που γνώρισα, λάτρεψα και τους Πολίτες και τσι Πολίτισσες ειδικά, τα σόγια μου. 

Το λοιπόν:

Θα σας πάρει 1 ½ ώρα  για να ολοκληρώσετε την διαδικασία αλλά αξίζει .

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • 250 γραμ βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 150γραμ βούτυρο αγελάδος 
  • 100 γραμ. βούτυρο κατσικίσιο (εδω έκρυβε το Τζενάκι την επιτυχία - "3 τριών λογιών βουτύρατα κοκόνα μου... παπαπά θα με κατέβει νταμπλάς)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 200 γρ.  αμύγδαλο  φιλέ ψημένο-καβουρδισμένο στους 170οC για 10 λεπτά
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κουταλάκι λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο

Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες

  • ·        Έχουμε τα βούτυρα (και τα 3) έξω από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να έχουν μαλακώσει πολύ.
  • ·        Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα. Δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά τουλάχιστον για να γίνει αφράτο και να διπλασιαστεί σε όγκο. Να μοιάζει με μια κρέμα βελούδινη, αέρινη σαν σαντιγύ σφιχτή .
  • ·        Βάζουμε τα αμύγδαλα στο multi λίγα λίγα και τα γυρίζουμε 1 φορά, να είναι κομμάτι χοντροκομμένα .
  • ·        Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και το μπέικιν σε μια λεκανίτσα  και τα ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε μέσα και τις βανίλιες και το πικραμύγδαλο.
  • ·        Προσθέτουμε  το βούτυρο στην λεκανίτσα και με απαλές κινήσεις ενώνουμε τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και  με Προσοχή,  με γάντια για να μην λυώσει το βούτυρο  ενώνουμε με  λίγο ζύμωμα.
  • ·        Έχουμε βάλει στο ταψί λαδόχαρτο
  • ·        Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο ίδιο μέγεθος , (στρόγγυλους, σε σχήμα s ή μισοφέγγαρα) και τους τοποθετούμε στο ταψί.
  • ·        Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και ψήνουμε στην μέση για 20-25 λεπτά.
  • ·        Βγάζουμε από τον φούρνο τους κουραμπιέδες και ΠΡΙΝ κρυώσουν τους βάζουμε μέσα σε ένα μπώλ μεγάλο με άχνη ζάχαρη και τους τυλίγουμε μέσα στη ζάχαρη.

·        Μετά τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα  και τους αχνίζουμε με ζάχαρη από επάνω. Αφήνουμε να κρυώσουν.

και αν θέλετε κουραμπιέδες βιντεάτους... 
ο Ακης ειναι εδώ για να σας ταξιδέψει στον κουραμπιεδόκοσμο 
 

 
και πιο πολλές συνταγές του ΄Ακη Πετρεντζίκη εδώ 

5 σχόλια:

  1. Αμάν γιαβρίμ Μαριέτα μ!! Μοσχομύρισαν μέχρι εδώ. Μας έφερες τα Χριστούγεννα , μπράβο σου καλοφάγωτοι και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Μαριέτα μου με ταξιδεψες, εφέτος θα φτιάξω την συνταγή σου καλές γιορτές εύχομαι με υγεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές Γιορτές να έχουμε και μια νέα χρονιά Γερή και Δυνατή. Καλή επιτυχία στους κουραμπιέδες σου και μην ξεχάσεις, (3 λογιών βουτύρατα). Merry Christmas

      Διαγραφή
    2. Ναι δε θα το ξεχάσω καλές γιορτές αγαπημένη μου Μαριέτα!!!

      Διαγραφή