Μια μαρμελάδα πολύ εύκολη, νόστιμη και όχι πολύ γλυκιά.
Δαμασκινούδια απ'το χωράφι τση Νίκης και τ'Αντώνη
Υλικά:
Δαμάσκηνα 1 κιλό
200γραμμάρια Ζάχαρη-1 ποτήρι νερού ζαχαρη
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
Μαγειρεύουμε την μαρμελάδα:
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα
τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο και αφήνουμε για 8-10 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά, χωρίς καπάκι και αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει η μαρμελάδα.
Όταν δούμε ότι έχουν φύγει τα πολλά υγρά, κατεβάζουμε από την φωτιά, και με το ραβδο-μπλέντερ γυρίζουμε μία, δύο φορές την μαρμελάδα να ενοποιηθεί.
Βάζουμε πάλι επάνω στην φωτιά και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά να βράσει.
Έχουμε αποστειρωμένα τα βάζα, και παίρνουμε με το μπρίκι ή με την κουτάλα και γεμίζουμε τα βάζα. Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσουν καθώς τα γυρίζουμε ανάποδα.
Ο Τραχανάς (γλυκός, ξινός, νηστίσιμος, με λαχανικά) είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό ζυμαρικό που γίνεται σούπα . Από μόνη της η λέξη "Τραχανάς", είναι συνυφασμένη με τα παιδικά χρόνια, την γιαγιά και τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.
Η παρασκευή του τραχανά, παραδοσιακά ανήκε και ανήκει στις γιαγιάδες που είχαν τον χρόνο και την υπομονή για να τον κανακέψουν και μετά να μοιράσουν αυτή τη λιχουδιά σε εγγόνια κατά κανόνα και παιδιά. Άντε να κρατήσουν και για εκείνες κομμάτι τραχανούδι για τον γεράκο τους, να ξεχειμωνιάζουν. Με αυτόν τον παραδοσιακό τραχανά, μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Στην οικογένειά μας, η γιαγιά Αναστασία έφτιαχνε τον τραχανά και είχε βοηθούς την κόρη της,την Ποπίτσα(την μάνα μου) και την αφεντιά μου (την εγγονή της). ΄Ετσι πέρασε-μεταβιβάστηκε η τραχανό-κουλτούρα από γενιά σε γενεά.
Σήμερα θα μοιραστούμε τον τρόπο παρασκευής του γλυκού τραχανά σύμφωνα με την συνταγή της γιαγιάς Στασίας με Μικρασιατική Ρίζα από την Αφθόνη στο Μαρμαρονήσι.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 αυγά
500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι σιταρένιο σκληρό
150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
2 κουταλιές σούπας αλάτι
Παρασκευή του τραχανά:
Λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να υγροποιηθεί (όχι να βράσει)
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί καλά, (κοντά στον βρασμό, όχι να βράσει)
Ενώνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη (το σιμιγδάλι ψιλό, το σιμιγδάλι χοντρό, το αλεύρι και το αλάτι)
Σε μεγάλη λεκάνη , βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για να ενωθούν, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ενώνουμε καλά με τα αυγά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και ενώνουμε με το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Κατεβάζουμε το γάλα από την φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε λίγο λίγο, το μείγμα (αυγά, γιαούρτι, βούτυρο) . Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν .
Βάζουμε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά (χαμηλή φωτιά ) για να ενωθούν τα υλικά και να δέσει το υγρό (παστεριώνουμε τα αυγά). Δεν θα πήξει το μείγμα μας. Αλλά θα ζεσταθεί καλά χωρίς να κόψει, γι αυτό . Ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά το ζεστό μείγμα να κρυώσει κάπως και προσθέτουμε λίγο λίγο το (σιμιγδάλι- αλεύρι). Ανακατεύουμε καλά στην αρχή με τον αυγοδάρτη και μετά με μία ξύλινη κουτάλα. Εδώ ειναι δύσκολο γιατί σφίγγει η ζύμη. Αφήνουμε και την ξύλινη κουτάλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί και άλλο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Απλώνουμε σε ένα μεγάλο τραπέζι ή σε κρεβάτι ένα σεντόνι ή τραπεζομάντιλο και το αλευρώνουμε . Μετά κόβουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια σαν καρύδια και τα απλώνουμε σε όλο τραπεζομάντιλο. Σκεπάζουμε με τούλι για να μην πάνε έντομα και κάθε 5 ώρες γυρίζουμε τα πιτάκια, ώστε να στεγνώσουν τα υγρά αλλά να μην ειναι και εντελώς ξερά γιατί δεν μπορέσουμε να τα τρίψουμε στο κόσκινο. Η διαδικασία του στεγνώματος κρατάει 2 μέρες τώρα που είναι Αύγουστος και έχει πολύ ζεστό καιρό.
Στο επόμενο βήμα, παίρνουμε το κόσκινο του τραχανά και τρίβουμε τα πιτάκια . Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε και στον πολυκόφτη multi (προσοχή μην γίνει αλεύρι με το πολυκόφτη).
Τον τριμμένο τραχανά τον αφήνουμε πάλι επάνω στο τραπεζομάντιλο για 3 μέρες ανακατεύοντας τον κατά διαστήματα για να στεγνώσει καλά.
Στην συνέχεια, βάζουμε τον τραχανά μέσα σε ένα ταψί και τον φουρνίζουμε στους 50 βαθμούς για 1 ώρα . Ανακατεύουμε 1-2 φορές τον τραχανά καθώς τον φουρνίζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Έχουμε πάνινες βαμβακερές σακούλες και βάζουμε-αποθηκεύουμε εκεί τον τραχανά.