Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ζακέτα με βελονάκι


 


















 
Η ζακέτα με το βελονάκι πλέκεται με δύο τρόπους. 
Ο πρώτος τρόπος είναι να την πλέξουμε με δύο κομμάτια εξάγωνα τα οποία ενώνουμε στο τέλος στην πλάτη και στα μανίκια και τα ράβουμε. 
Ο Δεύτερος τρόπος είναι να πλέξουμε την ζακέτα σε ένα κομμάτι και στο τέλος να την ενώσουμε ράβωντας μόνο το μανίκια. 
Ξεκινάμε να δούμε τον πρώτο τρόπο:


Μια ζακέτα ευκολόπλεκτη και πολύ λειτουργική. Ακολουθείτε το σχεδιάγραμμα στο πλέξιμο που σίγουρα θα σας βοηθήσει. Η δική μου ζακέτα, την έχω πλέξει με Νήμα ολόμαλλο , χρώμα: total black - κλασσικό και διαχρονικό, βελονάκι ν.5 και ξεκινάω ολοταχώς. Οταν ολοκληρώσετε τα δύο ίδια κομμάτια πλεκτού, θα ενώσετε τα μανίκια και θα  ενώσετε την πλάτη.

Σας περιγράφω εδώ, το δικο μου τρόπο πλεξίματος, μπορείτε όμως να δειτε αναλυτικά  και εδώ crochet-baby-hexagon-jacket-free-pattern-tutorial
που έχει σχεδιαγράμματα και για την ένωση των πλεκτών.  Είναι πολύ κατατοπιστική ανάρτηση.


https://mandirag.wordpress.com/2018/09/29/easy-crochet-hexagon-cardigan-step-by-step-video-tutorial/
 
Συντομογραφίες:
π = ποδαράκι
α.γ. = άριχτο γαϊτανάκι
α = αλυσίδα

Ξεκινάω με ένα Μαγικό δαχτυλίδι ή πλέκω 4 αλυσίδες , τις ενώνω με ένα άριχτο γαϊτανάκι .
  • Σειρά1: ( 3π - 3 α.) x 6φορές (συνολικά 18 ποδαράκια στη σειρά 1) ενώνω το τελευταίο ποδαράκι με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι της σειράς, με ένα άριχτο γαϊτανάκι.
  • Σειρά 2: σε κάθε κενό που έχει δημιουργηθεί στην προηγούμενη σειρά (από τις δύο αλυσίδες μεταξύ των 3π και 3 π) πλέκω,  [( 3ποδαράκια-3αλυσίδες.-3ποδαράκια)-2αλυσίδα.] x 6φορές - μέχρι να πλέξω όλα τα κενά. Ενώνω με άριχτο γαϊτανάκι με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι της σειράς.
  • Από τη σειρά 3 και πάνω, αρχίζω τις αυξήσεις και το σχέδιο διακρίνεται ευκρινώς.
  • Σειρά 3: στο πρώτο κενό που συναντώ, πλέκω [ ( 3ποδαράκια-3αλυσίδες.-3ποδαράκια)-2 αλυσίδες- στο επόμενο κενό πλέκω, 3 ποδαράκια, 2 αλυσίδες)] x 6 φορές -  μέχρι να πλέξω όλα τα κενά. Ενώνω με άριχτο γαϊτανάκι με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι  της σειράς.
  • Σειρά 4: στο πρώτο κενό που συναντώ, πλέκω [ ( 3ποδαράκια-3αλυσίδες.-3ποδαράκια)-2αλυσίδα- στο επόμενο κενό πλέκω, (3 ποδαράκια,2 αλυσίδες),στο επόμενο κενό πλέκω ( 3 ποδαράκια, 2 αλυσίδες)] x 6 φορές -  μέχρι να πλέξω όλα τα κενά. Ενώνω με άριχτο γαϊτανάκι με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι  της σειράς. με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι  της σειράς.
  • Σειρά 5: στο πρώτο κενό που συναντώ, πλέκω [ ( 3ποδαράκια-3αλυσίδες.-3ποδαράκια)-2αλυσίδα- στο επόμενο κενό πλέκω,( 3 ποδαράκια, 2 αλυσίδες),στο επόμενο κενό πλέκω (3 ποδαράκια, 2 αλυσίδες),στο επόμενο κενό πλέκω, (3 ποδαράκια, 2 αλυσίδα)] x 6 φορές -  μέχρι να πλέξω όλα τα κενά. Ενώνω με άριχτο γαϊτανάκι με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι  της σειράς. με την κορυφή από το πρώτο ποδαράκι  της σειράς.

σειρά 3: [ (3π-3α.-3π) - 2 α. -3π - 2α.-3π - 2α ]
σειρά 4: [(3π-3α.-3π) -  2α. -3π - 2α.-3π - 2α-3π - 2α.]
σειρά 5 :[ (3π-3α.-3π) - 2 α. -3π - 2α.-3π - 2α.-3π - 2α.-3π - 2α]
σειρά 6 :[(3π-3α.-3π) - 2 α.-3π - 2α.-3π - 2α.-3π - 2α.-3π - 2α-3π - 2α]

συνεχίζω τις αυξήσεις με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό μέγεθος.
Οταν φτάσω στο μέγεθος που θέλω, ενώνω τα δύο κομμάτια του πλεκτού στην πλάτη αρχικά και μετά συνεχίζω να πλεκω μόνο μπροστά και στο κάτω μέρος του πλεκτού μέχρι να φτάσω στο μήκος που χρειάζομαι .   


Video part I of the project




 Video part II of the project

Video part III of the project


 Ο δεύτερος τρόπος:
Μετράμε την απόσταση από το μέσον της δεξιάς μασχάλης του ατόμου που θα πλέξουμε την ζακέτα,  μέχρι το μέσον της άλλης μασχάλης και σημειώνουμε το μήκος. 
Πλέκουμε μια αλυσίδα με τόσα γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδες)  που να φτάσουμε σε μήκος την απόσταση από τις δύο μασχάλες . 
Αυτή η αλυσίδα θα ειναι η βάση για να ξεκινήσουμε την ζακέτα μας. Πλέκουμε επιπλέον 4 αλυσίδες για να ανεβούμε σειρά και ξεκινάμε ακολουθώντας το σχεδιάγραμμα.



 
Σειρά 1η: αφήνουμε 1 αλυσίδα βάσης και μπαίνουμε στην επόμενη αλυσίδα. Πλέκουμε 1 ποδαράκι σε κάθε μία από τις επόμενες 3 αλυσίδες βάσης. *1 αλυσίδα στον αέρα, αφήνουμε 1 αλυσίδα βάσης ,1 ποδαράκι σε κάθε μία από τις επόμενες 3 αλυσίδες βάσης* επανάληψη από * μέχρι * μέχρι να πλέξουμε όλες τις αλυσίδες βάσης. Οταν πλέξουμε το τελευταίο ποδαράκι, πλέκουμε 3 αλυσίδες και 1 ποδαράκι στην ίδια αλυσίδα βάσης που πλέξαμε και το τελευταίο ποδαράκι.
 
 Βοηθάει το χρώμα σε κάθε σειρά. 
Εκ των προτέρων να σας πώ, ότι αυτές οι 4 σειρές θέλουν μια προσοχή μέχρι να βγεί το σχέδιο και να πάρει την μορφή της η ζακέτα.
 Μετά από αυτές τις σειρές, θα τελειώσετε την ζακέτα χωρίς να το καταλάβετε. 
 





 

 Abbreviations
sl.st = sleep stitch
ch = chain
dc = double crochet





Magic loop or 4 chain join with slip stitch.
  • R1: ( 3dc -3 ch.) x 6times (total 18 dc) join with sl. st.
  • R2: in every space [( 3dc-3ch.-3dc)-2ch.] x 6times - until crocheted all spaces, join with a sl. st. with the first dc.
  • From row 3 and over, start the increase for the crocheting work.
  • R3: in the first space, crochet [ (3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. - in the next space,3dc - 2ch. ] x 6times -  until crocheted all spaces, join with a sl. st. with the first dc.
  • R4:  in the frist space, crochet [ (3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch. ] x6times -  until crocheted all spaces, join with a sl. st. with the first dc.
  • R5:  [ (3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch.] x 6times -  until crocheted all spaces, join with a sl.st. with the first dc.

**************************************************************************





 row 3: [ (3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch.]
 row 4: [(3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch.]
 row 5 :[ (3dc-3ch.-3dc) - 2 ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch]
 row 6 :[ (3dc-3ch.-3dc) - 2ch. -3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch.-3dc - 2ch-3dc - 2ch]
 continue with these way of increase until you have the desired size 


























2 σχόλια:

  1. Ω, όμορφη ιδέα! Και τώρα που θα αρχίσει να ανοίγει ο καιρός (ελπίζω!), θα είναι τέλεια η ζακετούλα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ Ιωαννα μου. Ναι είναι μια ζακέτα οχι πολύ βαριά άσε που μπορεί να γίνει και με νήμα βαμβακερό ή μερσεριζέ.

      Διαγραφή