Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Θράψαλα Μεθυσμένα με πατάτες

 

Θράψαλα Μεθυσμένα με Πατάτες

Συνταγή της Μαριέτας Ιωσηφίδου

 


Σήμερα μαγειρεύουμε ένα νηστίσιμο και μοναστηριακό φαγητό. Μας το έμαθε ο πατέρας μου, που το είχε δοκιμάσει σε μια επίσκεψή του στο ΄Αγιον Όρος.

Τα θράψαλα ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων μαλακίων που βρίσκονται άφθονα στις ελληνικές  θάλασσες. Μοιάζουν με τα καλαμάρια, αλλά είναι πιο μικρά, πιο σκληρά και έτσι δεν ενδείκνυνται για μαγείρεμα στο τηγάνι. Είναι νόστιμα και πιο οικονομικά από τα καλαμάρια. Είναι Κατάλληλα για μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Η διαφορά τους από τα καλαμάρια ως εικόνα είναι ότι, τα πλοκάμια τους έχουν, όλα, το ίδιο μήκος,το πτερύγιό τους
είναι μικρό, τριγωνικό και βρίσκεται στην πλάτη του θράψαλου.

Το φαγάκι που περιγράφουμε, μπορείτε να το μαγειρέψετε και με μικρή διαφοροποίηση και με καλαμάρια ή και με χταπόδι.

Ξεκινάει το μαγείρεμα : Τι θα χρειαστούμε


ΥΛΙΚΑ


·       1 κιλό θράψαλα

·       1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·       3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

·       1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

·       2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

·       3 φύλλα δάφνης

·       1 κούπα  ελαιόλαδο

·       ½ κούπα ρετσίνα

·       1 ½ κούπα ζεστό ζωμό λαχανικών

·       ½ κούπα ξύδι

·       Τον χυμό από ½ λεμόνι

·       ½ κούπα μυρωδικά ψιλοκομμένα (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο) προαιρετικά

·       αλάτι

·       πιπέρι

·       ρίγανη

·       4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες 

 


Βίντεο

ΜΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

Καθαρίζουμε τα θράψαλα.(χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα του θράψαλου. Αφαιρούμε από τα πλοκάμια το μάτι και την μελάνι. Αφαιρούμε το εσωτερικό διάφανο κόκκαλο, τα εντόσθια και τα ξεπλένουμε καλά εσωτερικά. Αφήνουμε τα θράψαλα  να στραγγίξουν και Προσθέτουμε το ξύδι, τα τρίβουμε να καθαρίσουν και να ασπρίσουν. Ξεπλένουμε και αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.

΄Εχουμε βάλει το πλακερό (φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο) επάνω στην φωτιά, έχουμε προσθέσει το λάδι και τηγανίζουμε ελαφρά τις χοντροκομμένες πατάτες. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο. Τις αλατίζουμε.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να μαριναριστούν και να γίνουν διάφανα (3 λεπτά ). Προσθέτουμε και την κόκκινη πιπεριά και μαγειρεύουμε ακόμη 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα θράψαλα αφήνουμε να μαριναριστούν και να πιούνε τα υγρά τους. (περίπου 8’)

Προσθέτουμε την ρετσίνα , την ρίγανη, πιπέρι,  και την δάφνη. Αφήνουμε να μαγειρευτεί με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών, κουνάμε το σκεύος να πάει παντού ο ζωμός σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για ½ ώρα.

Προσθέτουμε τις προτηγανισμένες πατάτες στο φαγητό, το λεμόνι και ήρθε η ώρα να αλατίσουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό μας για ακόμη ½ ώρα.

Ανοίγουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο) μαγειρεύουμε με ανοιχτό καπάκι για 5 λεπτά, σβήνουμε την φωτιά.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου