Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Βελονοθήκη, της Μαριέτας Ιωσηφίδου

Βελονοθήκη, της Μαριέτας Ιωσηφίδου



Οι  βελονοθήκες μου, ένα σχέδιο από τα παλιά. Βρίσκονταν σε κάθε σπίτι, είτε πλεκτή βελονοθήκη, είτε υφασμάτινη. Στις προίκες των κοριτσιών, συνήθως υπήρχε και μια βελονοθήκη λευκή.
Εμαθα να πλέκω βελονοθήκες με βελονάκι, βλέποντας την γιαγιά Τασία να τις πλέκει για τις προίκες των εγγόνων της. 
Χρησιμοποιώ διάφορους χρωματικούς συνδιασμούς ανάλογα με την διάθεση και τα περισσεύματα νημάτων μου (που τα αξιοποιώ με αυτό τον τρόπο). 
Είναι ένα πολύ εύκολο και ευχάριστο πλεκτό, το δε αποτέλεσμα, αρέσει σε όλα τα κορίτσια. 
Κάποια κορίτσια,   ιδιαίτερα όταν είναι λεπτά τα νήματα και οι βελονοθήκες γίνονται μικρές σε μέγεθος, τις φοράνε και σαν μπουτουνιέρες. 



 Θα χρειαστούμε, 
  • 1 κουβάρι νήμα ακρυλικό μεσαίου πάχους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι νήματα έχουν μείνει στο στοκ σας από άλλα πλεκτά. 
  • Θα κάνετε συνδυασμούς.
  • 1 βελονάκι ν.4
  • μια βελόνα για ράψιμο πλεκτών
  • δύο κουμπάκια
  • ένα  σημάδι. 
  • γέμισμα για μαξιλάρια
  • ψαλίδι
Ξεκινάμε  το πλέξιμο:
1ος κύκλος.με μία μαγική θηλιά ή 5 αλυσίδες που τις ενώνουμε μ' ενα βουβό γαϊτανάκι - έτσι δημιουργείται ο κύκλος-δαχτυλίδι. Στο σημείο αυτό  βάζουμε ένα σημάδι για βελονάκι
για να ξέρουμε πότε ολοκληρώνεται ο κάθε κύκλος]. 

2ος κύκλος: πλέκουμε 12  άριχτα γαϊτανάκια –α.γ.
  και ενώνουμε με ένα βουβό γαϊτανάκι. μετακινούμε το σημάδι μας - 12 πόντους.

3ος κύκλος. Ξεκινάμε τη σειρά μας πλέκοντας σε κάθε πόντο δύο άριχτα γαϊτανάκια (α.γ.). Το βήμα που ακολουθούμε είναι (2-2) και επαναλαμβάνουμε και ολοκληρώνουμε τη σειρά μας. Μετακινούμε το σημάδι. Στο τέλος της σειράς έχουμε 24 πόντους.

4ος κύκλος:  στον πρώτο πόντο που συναντάμε, πλέκουμε 2άριχτα γαϊτανάκια (α.γ.) στον ίδιο πόντο. Στο διπλανό πόντο , πλέκουμε 1 άριχτο γαϊτανάκι , με βήμα  ( 2 - 1 ) επαναλαμβάνουμε και ολοκληρώνουμε τη σειρά μας. Μετακινούμε το σημάδι. Έχουμε σύνολο 36 πόντους στο τέλος της σειράς.

5ος κύκλος: Πλέκουμε σε κάθε πόντο ένα άριχτο γαϊτανάκι  (α.γ.) Με βήμα  (1-1) επαναλαμβάνουμε και ολοκληρώνουμε τη σειρά μας. Μετακινούμε το σημάδι. Έχουμε σύνολο 36 πόντους στο τέλος της σειράς.

6ος γύρος. στον πρώτο πόντο που συναντάμε, πλέκουμε 2άριχτα γαϊτανάκια (α.γ.) στον ίδιο πόντο. Στο διπλανό πόντο , πλέκουμε 1 άριχτο γαϊτανάκι , στον επόμενο διπλανό πόντο πλέκουμε πάλι ένα άριχτο γαϊτανάκι. Το βήμα λοιπόν που  χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε της  σειρά μας είναι (2-1-1) επαναλαμβάνουμε και ολοκληρώνουμε τη σειρά μας. Μετακινούμε το σημάδι. ΄Εχουμε σύνολο 48 πόντους στο τέλος του κύκλου.
7ο γύρος. στον πρώτο πόντο που συναντάμε, πλέκουμε 2άριχτα γαϊτανάκια (α.γ.) στον ίδιο πόντο. Στο διπλανό πόντο , πλέκουμε 1 άριχτο γαϊτανακι , στον επόμενο διπλανό πόντο πλέκουμε πάλι ένα άριχτο γαϊτανάκι, το ίδιο και στον επόμενο διπλανό πόντο πλέκουμε 1 άριχτο γαϊτανάκι (1.α.γ). 
Το βήμα λοιπόν που  χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε της  σειρά μας είναι (2-1-1-1) επαναλαμβάνουμε και ολοκληρώνουμε τον κύκλο. 
Μετακινούμε το σημάδι. ΄Εχουμε σύνολο 60 πόντους στο τέλος του κύκλου.
 Κόβουμε και σταθεροποιούμε-ασφαλίζουμε  το νήμα μας.

 Ολοκληρώθηκε  το ένα κομμάτι της βελονοθήκης.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πλέκουμε και το δεύτερο κομμάτι της βελονοθήκης. 

Για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, βάζουμε τα πλεκτά κομμάτια καλή με καλή πλευρά να βλέπουν προς τα έξω και αρχίζουμε να ενώνουμε τα πλεκτά μας είτε με το βελονάκι είτε με την βελόνα του ραψίματος πλεκτών. 
Λίγο πριν κλείσουμε το πλεκτό μας, γεμίζουμε το μαξιλαράκι μας με τη γέμιση για μαξιλάρια που έχουμε αγοράσει. 
Μην βάλετε υπερβολικά πολλή γέμιση γιατί θα χαλάσει το σχήμα του μαξιλαριού, ούτε όμως και πολύ λίγη γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. 
Συνεχίζουμε το ράψιμο και κλείνουμε το μαξιλαράκι.
Παίρνουμε μια βελόνα ραψίματος για νήματα, βάζουμε μια διπλή κλωστή από αυτές που έχουμε πλέξει και περνάμε το νήμα από το κέντρο του μαξιλαριού και ράβουμε τους άξονες. 
Αφού ολοκληρώσουμε και αυτό, 
θα ράψουμε τα κουμπάκια, 
ένα από τη μία και ένα από την άλλη πλευρά του μαξιλαριού. 
Η βελονοθήκη  είναι έτοιμη.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου