Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινάμε να πλέκουμε με βελόνες



Ξεκινάμε το πλέξιμο με βελόνες!
Καλωσορίσατε στη Πλεκτοχώρα  με βελόνες…  Γνώρισα τη χώρα αυτή στα 18 μου χρόνια… όταν, με κάλεσε η φίλη μου η Decitsa Matejievik, στα χρόνια τα φοιτητικά και της χρωστώ ευγνωμοσύνη... Θα μου επιτρέψετε να σας πω δυο λόγια για να γνωρίσετε και εσείς την πλεκτοπατρίδα μου.
Το όνομά της,  «Yarnland –Νηματοχώρα».Στον τόπο τούτο,  όλα είναι απαλά, ζεστά , χαρούμενα, δημιουργικά και χαλαρωτικά. Μοσχομυρίζουν ζεστό καφέ, κουλουράκια κανέλας ,σπιτική βυσσινάδα  και βασιλικό στη γλάστρα.
 Όλοι μιλάνε την γλώσσα του πλεκτού, εύκολη, χαρούμενη, δεν έχει γραμματική και συντακτικό…  (την σχετική γλώσσα με τις διαλέκτους της  θα σας παρουσιάσω σε άλλη ανάρτηση)…
Οι κάτοικοί της, είναι συνήθως γένους θηλυκού (χωρίς να αποκλείονται οι άντρες, οι οποίοι κάνουν και το καλύτερό τους ταξίδι στη χώρα αυτή), όλων των ηλικιών, όλων των θρησκειών και όλων των εθνοτήτων. Είναι μια χώρα που  η βίζα εισόδου δίνεται αυτόματα, από τη θετική διάθεση για δημιουργία και πλέξιμο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γνωρίσεις τις ομορφιές της χώρας , ταξιδεύοντας την από άκρη σε άκρη, είναι  ένας βασικός εξοπλισμός (χαρούμενος και αυτός όπως και τα ταξίδι που ξεκινάει).




 Κατ’αρχήν: Χρειάζεστε ένα όμορφο κουτί-τσάντα (στα αρχικά στάδια γιατί μετά δεν θα σας χωράει ο τόπος… ) όπου μέσα θα μπούνε,  όλα τα μαγικά αντικείμενα(τζιτζιά-μιτζια) που θα σας συμπαρασταθούν και θα σας οδηγήσουν  στο δημιουργικό και χαρούμενο κόσμο του πλεξίματος με βελόνες.
Για να δούμε λοιπόν τι θα βάλουμε μέσα στο “Πλεκτόκουτό” μας:

τα νήματα της εικόνας είναι της φίλης μου
Angelica Batsis από το Shades of Light... μοναδικά σε υφή και ποιότητα.


1ο: Νήμα
Η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά κάθε  πόλης και σε κάθε «μαλιατζίδικο» όπως συνηθίζουμε να λέμε τα καταστήματα με νήματα οι πλέκτριες.. είναι μεγάλη . Πώς θα επιλέξετε το νήμα που χρειάζεστε; Εξαρτάτε από το τι είναι αυτό που θέλετε να πλέξετε; Σκουφάκι, σάλι, ζακέτα, τσάντα, γάντια, κασκόλ, χειμωνιάτικο ή καλοκαιρινό; Αν είναι χειμώνας θα πρέπει το νήμα σας να έχει κατεύθυνση προς το μάλλινο. Αν είναι καλοκαίρι το νήμα σας θα πρέπει να έχει βάση το βαμβάκι

Υπάρχουν και τα σύμμικτα νήματα, αυτά δηλαδή που έχουν σε ένα ποσοστό πρόσμιξη ακρυλικού νήματος π.χ. 50% μαλλί, 50% ακρυλικό.



 Υπάρχουν και τα 100% ακρυλικά νήματα , που σήμερα υπάρχουν ακρυλικά νήματα καλή ποιότητας. Υπάρχουν βέβαια και τα νήματα από μετάξι, baboo κλπ.

                                            
Τα οποία χρησιμοποιούνται  για ιδιαίτερες δημιουργίες.

Όποιο νήμα κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να δώσετε βάρος στην καλή ποιότητα, γιατί με αυτά θα δημιουργήσετε, θα τα στολίσετε με  την εργασία σας,  τον κόπο σας  και ένα κομμάτι της ψυχής σας . Σκεφτείτε να είναι ένα νήμα που μετά από το λίγο καιρό  θα ξεχειλώσει, θα χνουδιάσει κλπ. Θα είναι αποκαρδιωτικό.
Πέρα από την ποιότητα του νήματος, θα πρέπει να υπολογίσετε και πόσα κουβάρια νήματος θα χρειαστείτε… Γι αυτό θα πρέπει να δείτε
Το πάχος του νήματος  λεπτό, μεσαίο, τρίκλωνο κλπ.
Το βάρος κάθε κουβαριού  , αναφέρετε στις ετικέτες που καλύπτουν το κουβάρι,( αναφέρετε σε γραμμάρια).
Πόσα μέτρα νήματος έχει κάθε κουβάρι. αναφέρετε στις ετικέτες που καλύπτουν το κουβάρι, (αναφέρετε σε μέτρα).

(η επόμενη ανάρτησή μου θα είναι «πώς να διαβάσω  τις ετικέττες των νημάτων»)

Μεγάλο ρόλο παίζει (μην πω τον μεγαλύτερο ) το κόστος του νήματος. Τα ολόμαλλα νήματα είναι ακριβότερα από τα ακρυλικά ή τα σύμμικτα.
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε καταστήματα με νήματα και μαλλιά, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο νήμα και την αντίστοιχη ποσότητα, για αυτό που θέλετε να πλέξετε. Αν τους ρωτήσετε θα σας καθοδηγήσουν. Μέχρι να αποκτήσετε  εμπειρία και να επιλέξετε μόνη/μόνος σας το νήμα που θα αγοράσετε.

Η προσωπική μου άποψη: Για τα πρώτα στάδια εκμάθησης πλεξίματος με βελόνες ή και με το βελονάκι, θα σας πρότεινα να επιλέξετε ενα καλής ποιότητας,ακρυλικό νήμα γιατί: είναι οικονομικό, είναι ζεστό και μαλακό και πολύ καλό για αρχάριους στο πλέξιμο. Βέβαια θα ήταν καλό να αγοράσετε μια μικρή ποσότητα νήματος, τόση ώστε να τελειώσετε το πρώτο σας πλεκτό. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν το μαλλί το οποίο είναι πιο ακριβό . Όταν θα αποκτήσετε την πρώτη επαφή και εμπειρία με τον χώρο του πλεξίματος , θα μπορείτε να πλέξετε και με άλλα νήματα. 



2ο: Βελόνες 
Πήρατε το νήμα, τώρα θα πρέπει να το πλέξετε με βελόνες .μια μεγάλη ποικιλία σας περιμένει στις βελόνες

Οι κλασικές ίσιες βελόνες, οι κυκλικές. Διαχωρισμός ως προς το σχήμα. (στις κυκλικές βελόνες υπάρχουν αυτές που έχουν σταθερό καλώδιο και αυτές που μπορείτε να το αλλάξετε ανάλογα με το τι πλέκετε)

Διαχωρισμός ως προς το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες: οι μεταλλικές, αλουμινίου, οι baboo, οι ξύλινες βελόνες.

Yπάρχουν και οι βελόνες με δύο μύτες, Διπλές βελόνες για πλέξιμο κάλτσας, σκούφου , καπέλο, γάντια.

Το ποια θα επιλέξετε εξαρτάτε και από το τι πλέκετε και τι σας βολεύει. Οι κυκλικές βελόνες έχουν το πλεονέκτημα να μην γλιστράνε οι πόντοι και βγαίνουν από το πλεκτό σας, επίσης σας δίνουν τη δυνατότητα (επειδή υπάρχει ένα μεγάλο καλώδιο που ενώνει τις βελόνες ) να μπορείτε να πλέξετε ένα μεγάλο πλεκτό(π.χ. ένα σάλι ή μια κουβέρτα).
Ένα θέμα που απασχολεί τις νέες κυρίως πλέκτριες , είναι τι νούμερο βελόνες θα χρησιμοποιήσουν για το πλεκτό που σκέφτονται ν’ αρχίσουν. Αυτό επίσης αναγράφετε στην ετικέτα του κουβαριού του νήματος που αγοράζετε.
Στα λεπτά νήματα (αυτά που είναι για πλέξιμο δαντελωτό ) χρησιμοποιούμε συνήθως πολύ λεπτές βελόνες, π.χ. ν.2,5 ή 3.
Για νήματα μεσαίου πάχους, συνήθως οι βελόνες έχουν ν.3-5 και για πιο χοντρά νήματα ν.6-8. Υπάρχουν βέβαια και οι πολύ χοντρές βελόνες, ν.8-15 ή και μεγαλύτερο που χρησιμοποιούνται για πολύ χοντρά νήματα π.χ. για τσάντες ή κασκόλ ιδιαίτερα .
Οι κυκλικές βελόνες  συνήθως, βγαίνουν από ν.2,5 έως 10.

Η προσωπική μου άποψη: Για μια αρχάρια πλέκτρια θα πρότεινα βελόνες αλουμινίου, κυκλικές. Οι πόντοι και το νήμα γλιστράνε καλύτερα και είναι πιο εύκολο να πάρει τους πόντους. Στην εξέλιξη του πλεξίματος και σαν δεύτερη επιλογή θα έλεγα τις ξύλινες κυκλικές βελόνες που αλλάζουν καλώδιο. 


Τι άλλα καλούδια θα μπούνε στο Πλεκτό-κουτο μας


3. Ποντοδείκτες 


 4. Παραμάνες 



5. μετρητής για τις σειρές  


6. Ψαλίδι


7. Μετρίδι  (ένα εργαλείο που βοηθάει να μετρήσουμε πόσο πάχος έχουν οι βελόνες πλεξίματος.


8. Βελόνες για  νήματας – Wool & tapestry needles 


9. βελόνες πλεξίματος  για πλεξίδα


10. μεζούρα



11. καρφίτσες με κεφαλάκι 

  Και επειδή οι πληροφορίες ήταν πολλές για πρώτη μέρα σε ξένο μέρος, συνοπτικά, θα έλεγα ότι για την πρώτη σας είσοδο στη χώρα του Πλεξίματος με βελόνες, είναι αρκετά να έχετε εφοδιαστεί με :
1. Βελόνες πλεξίματος 
2. Ψαλίδι
3. Μια μεζούρα
4. Καρφίτσες με κεφαλάκι
5. Νήμα 

3 σχόλια:

  1. Τι ωραία παρουσίαση! Καλή αρχή... και εμείς οι αρχάριες καλά μαθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλέκω με βελόνες αλλά δηλώνω αρχάρια.Πλεκω πρακτικά και δεν ξέρω να διαβαζω σύμβολα, πράγμα που με δυσκολεύει να πλεξω ένα σχέδιο που μου αρέσει. Η κόρη μου που έχει πολλές γνώσεις στο πλεκτό μου έχει κάνει κάποια μαθήματα και διαβάζω σύμβολα..
    Πάντα τα άρθρα σας τα διαβάζω γιατί με βοηθάνε πολύ.
    Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε, ευχαριστώ και από εδώ για την βοήθεια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή